Veelgestelde vragen over wijzigingen zwemlessen

Vanaf 2 juni 2025: wijzigingen rond de zwemlessen in zwembad De Peppel

Er gaat wat veranderen in de wijze waarop wij de zwemlessen geven.

De belangrijkste wijzigingen

  1. Eén vaste groep op een vaste dag
  2. Ouders/verzorgers niet meer bij het bad
  3. Iedere 6 weken informatieles
  4. Alle lessen 45 minuten
  5. 1x per week zwemles

De wijzigingen gaan in op maandag 2 juni 2025.

De belangrijkste vragen en antwoorden op een rij

  1. Hoe is de zwemles vanaf 2 juni 2025 georganiseerd?
    De kinderen komen op vaste dagen. De tijd is afhankelijk van het nivo waarin ze zitten. In principe blijft het kind altijd op dezelfde dag; de lestijd kan wel veranderen als de leerling naar een ander nivo gaat, maar dat hoeft niet altijd.
  2. Waarom zwemles op vaste dagen?
    De zwemonderwijzers werken in een vast rooster (met uitzondering van ziekte en verlof). Zij zien dan wekelijks dezelfde kinderen, zij leren de kinderen goed kennen en zij kunnen de lesvorderingen of mogelijke stagnaties sneller signaleren en beter op inspelen.
  3. Hoe lang duren de zwemlessen?
    Alle groepen krijgen 45 minuten zwemles. Ervaring leert dat kinderen op deze jonge leeftijd zich vaak niet langer kunnen concentreren. Na drie kwartier nemen ze ook nog maar weinig op. Ook wordt er lichamelijk in die 45 minuten al veel van hen gevraagd. Tussen de groepen zit 5 minuten wisseltijd.
  4. Waarom ouders niet meer bij het bad?
    Dit doen we om voor de kinderen in het bad meer rust te creëren. Zij kunnen zich beter op de zwemles concentreren en zijn minder snel afgeleid. Door geen ouders meer rond de baden te hebben, zal dit ook de veiligheid ten goede komen (omdat het overzichtelijker is).
  5. Hoe worden de ouders geïnformeerd?
    Ouders mogen 1 x in de 6 weken bij de zwemlessen komen kijken tijdens de laatste 20 minuten van de les. Tijdens deze infolessen kunnen ze vragen stellen aan de zwemonderwijzers en kijken hoe het met hun kind gaat. Ook worden de scores bijgehouden in het leerlingen volg systeem (LVS).
  6. Hoe kunnen ouders in uitzonderlijke gevallen tussentijds toch informatie krijgen?
    Vlak voor en na de zwemles heeft de zwemonderwijzer meestal geen tijd om persoonlijke vragen te beantwoorden, omdat de tijd tussen de zwemlessen kort is. Wanneer er bijzonderheden zijn, nemen wij altijd contact op. Wanneer u zelf iets wilt bespreken over uw zoon of dochter dan maken wij daar graag tijd voor. U kunt dan een e-mail sturen naar zwemles@sportservicedevallei.nl .
  7. Hoe vaak kunnen ouders scores in het LVS verwachten?
    In principe wordt er 1 x in de 4 weken een score in het Leerling Volg Systeem gezet of eerder wanneer een kind tussentijds voldoet aan het betreffende niveau van een onderdeel. Iedere les wordt uiteraard gekeken naar de voortgang en vorderingen van de kinderen. Omdat ze niet iedere les op de verschillende onderdelen een vordering maken, is het niet zinvol om na iedere les een score in te vullen. Beter is het om deze tijd voor instructie te benutten.
  8. Hoe komen de kinderen naar het bad en weer terug?
    De zwemonderwijzers halen de kinderen op bij een afgesproken plek (nog nader te bepalen). Na de les worden de kinderen weer naar de plek gebracht door de zwemonderwijzers en overgedragen aan de ouders. Indien de ouders de kinderen nog graag even onder de douche willen zetten, kunnen zij hen zelf begeleiden naar de douches.
  9. Waarom moet u op tijd komen?
    Het is belangrijk dat de ouders er voor zorgen dat ze ruim op tijd bij het zwembad komen. Omdat de zwemonderwijzers de kinderen ergens in de kleedaccommodatie ophalen, is het voor de veiligheid belangrijk dat de lesgroep compleet is en zij samen naar het bad kunnen lopen.
  10. Hoe wordt tussentijds toiletbezoek georganiseerd?
    We vragen de ouders om de kinderen vóór de zwemles te laten plassen. Ook dan is het fijn als u op tijd bent. Als ze tussentijds toch naar de wc moeten, loopt de coördinator van de zwemles mee.
  11. Wat houdt de rol van een coördinator in?
    We werken met 3 coördinatoren. Iedere zwemlesdag is er 1 coördinator bij de zwemlessen aanwezig. Hij/zij heeft nauw contact met de zwemonderwijzers, zij borgen de kwaliteit en de voortgang, zij zijn aanspreekpersoon voor de ouders en zij helpen bij de beoordeling voor het diplomazwemmen.
  12. Waarom komt er een aangepast lesprogramma?
    We willen inzetten op een rode draad in het lesprogramma waarbij alle lesgevers nog meer met dezelfde richtlijnen werken. Ook zijn we tot de conclusie gekomen dat we in het ondiepe en diepe bad een extra nivo willen inbouwen. In het ondiepe bad zit er tussen en 2e en 3e nivo best een lange tijd tussen, voordat de kinderen een volgend bandje krijgen. Die extra tussentijdse beloning zien we als een stimulans voor de kinderen. In het diepe bad komt er een extra ‘afzwemgroep’ bij.
  13. Duurt de zwemles nu langer door die extra groepen?
    Deze extra groepen zijn vooral een verbetering om organisatorische redenen. In principe is de gehele lesperiode straks net zo lang als nu.
  14. Waarom werken we met verschillende dieptes?
    We werken eerst langer in ondiep water, omdat kinderen zich dan veiliger voelen en waar ze zelf al veel meer kunnen. In 40 cm kunnen ze de handen op de bodem zetten, waardoor de start van de zwemles soepeler is. Het besef van veiligheid is groter als ze kunnen staan op een waterdiepte van 40 tot 90 cm. Oefenen is dan minder geforceerd, ook door het gebruik van de verschillende lesmaterialen.
  15. Waarom gebruiken we nu andere lesmaterialen?
    We kiezen ervoor om meer met plankjes en kurkjes te gaan werken ter ondersteuning van de kinderen tijdens de zwemlessen. De plankjes worden vooral gebruikt om de beenslag te versterken; met de kurkjes kunnen de kinderen gemakkelijker een aantal slagen achter elkaar maken, zonder dat ze met de benen naar de bodem zakken.
  16. Waarom krijgen kinderen in bijzondere gevallen een certificaat in plaats van een diploma?
    Wanneer er sprake is van een bijzondere situatie (bijv. een (lichamelijke) beperking, een leerachterstand, een lastige thuissituatie) en kinderen hebben moeite om alle eisen van het A, B en C diploma’s te halen, kunnen zij opgaan voor een certificaat. Dit is een officieel certificaat van de NRZ die de diploma’s en certificaten uitgeeft. Op het certificaat staan dezelfde onderdelen op als op de diploma’s; de zwemonderwijzers kunnen aangeven welke onderdelen gehaald worden door het kind. Dit gaat altijd in overleg met de ouders. De struikelblokken zijn dan bekend bij zwembad en de ouders en met elkaar al goed besproken. Uitgangspunt van het certificaat is dat de kinderen altijd voldoende zwemveilig zijn.
  17. Hoe vaak wordt het diplomazwemmen georganiseerd?
    Het streven is 1x in de maand voor alle diploma’s op zaterdagmiddag.
  18. Waarom kiezen voor het C diploma?
    Kijk hiervoor op: www.allesoverzwemles.nl

Wijzigingen zwemlessen