---

Natuurgezuiverd buitenbad De Peppel in Ede 1 mei open

Het buitenbad van zwembad De Peppel in Ede is vanaf 1 mei weer open voor bezoekers. Sportservice De Vallei opende in 2019 het buitenbad als eerste openbare zwembad in Nederland waarbij planten en een biofilter zorgen voor een natuurlijke zuivering van het water. Chloor in het buitenbad is er niet bij.

Voor de medewerkers van Sportservice De Vallei een avontuurlijke uitdaging, want het beheer en onderhoud van het natuurgezuiverde buitenbad vraagt om een andere aanpak dan het binnenbad. Inmiddels is de nodige ervaring opgedaan om continuïteit van proces goed te beheren . Al laat de natuur zich niet altijd even gemakkelijk sturen.

Maatregelen om waterkwaliteit te beheersen

Sportservice De Vallei streeft naar een duurzame wijze van onderhoud en beheer van haar accommodaties. En daar past het natuurgezuiverd buitenbad goed bij. De parkachtige setting rond het buitenbad heeft de Veluwe als thema. Met halfronde vormen, glooiingen in het terrein,  grote stenen, waterplanten, struiken en bomen is het buitenbad aantrekkelijk vormgegeven en anders dan veel andere buitenbaden in Nederland. In een beekje, uitmondend in een ondiep meertje kunnen kinderen spetteren en spelen. Het diepere bassin biedt gelegenheid tot plonzen en zwemmen en zelfs banenzwemmers en aquasporters kunnen hier volop uit de voeten.

Sportservice De Vallei heeft veel geïnvesteerd in het positief beïnvloeden van de waterkwaliteit. Onder meer met een andere afstelling van de filterpompen, het doorspuiten van de leidingen, nieuwe beplanting in het biofilter,  gebruikmaking van UV verlichting en het afdekken met netten tegen vogels.